Skensta.com ...the sweetest place in cyberspace

"kul i skogen med matte"

 

Jag heter Mona Uddén och är född i Arbrå i Hälsingland 1962. Sedan 1999 bor jag och min familj på min mans släktgård i byn Skensta utanför Söderhamn.
Jag arbetar som programmerare/systemutvecklare.

Jag har en man, Pelle Uddén som är datakonsult, samt två söner, Andreas, som är född 1987 och Erik, som är född 1990. Pelle har också en dotter, Jenny,  som är född 1983. Mer om min familj och släkt finns att läsa här.
Min man delar mitt hundintresse, han promenerar ofta med våra hundar och hjälper till med en massa praktiska saker.

Jag tycker det är en fantastiskt bra kombination med mitt stillasittande jobb och mitt hundintresse som gör att jag får massor med promenader och frisk luft, gärna i skogen.
Hundarna är mitt stora intresse och i stort sett all min fritid är ”hund-relaterad”.
Jag  är medlem i:

Saluki är den vackraste rasen som finns tycker jag. De är även underbart personliga och självständiga, ja faktiskt lite mer som katter, men väldigt trogna sin flock/familj.
De är underbara sällskapshundar och vackra utställningshundar. De behöver en hel del motion samt att ibland få sträcka ut ordentligt på en stor äng eller i skogen.
 
Engelsk springer spaniel är som ras ganska okomplicerade hundar.  De älskar att arbeta och vara ”till lags”. De är väldigt ”allround” och  tacksamma att träna t ex lydnad med. De behöver en hel del motion och aktivering/träning samt att deras päls trimmas med jämna mellanrum.  

Jag tränar en hel del lydnad  med mina springrar och även viltspår, sedan jag gick en sådan kurs hos SöKK, hösten 2007. Med min första springer "Elton" (Achieves Eagle Eye)  tävlade jag lydnad upp till Lkl 3 (ett 2:a pris som bäst), samt  bruks-spår och vi blev uppflyttade till Lägre klass. Sedan lade vi av med tävlandet då vi tröttnat lite båda två, kanske pga att vi gått lite väl fort fram. Elton var nämligen bara ca 2½ år när vi nått dessa resultat.  

Lite utställningar blir det också med båda raserna.

Hösten 2007 påbörjade jag min uppfödarutbildning i SKK/HäKK:s regi och jag fick även mitt kennelnamn registrerat då. Utbildningen är avklarad och nu återstår att se om någon av mina tikar blir tillräckligt bra så att jag anser att det är värt allt besvär och till gagn för rasen att avla på dem. Jag kommer dessutom endast att ta valpkull om jag själv vill ha någon valp.

Min  avelsfilosofi:

Att enbart använda hundar som är rastypiska exteriört och mentalt samt fysiskt friska, i enlighet med respektive rasklubbs samt SKK:s rekommendationer och krav.

Jag kommer enbart att använda mina tikar i avel OM de utvecklas så bra att de uppfyller ovan nämnda ”krav” samt att  jag själv vill ha något ”efter dem”.
Jag ser ingen som helst ekonomisk vinning i ev avel, utan ser det enbart som en intressant, spännande och lärorik del i mitt ”hund-liv”…  

 

©2007 skensta.com Per Uddén